 |
|
Kalėdos ateina ir praeina, bet akimirkos, praleistos prie jaukaus Kalėdinio stalo - išlieka atminty ilgai. Tad pasipuoškite savo stalą taip, kad tas stebuklingas metas, praleistas su artimaisiais, dalinantis džiaugsmais ir šampano burbuliukais, šildytų širdis visus metus. Sukurkite Kalėdinės pasakos miražą, pripildydami namus skarotų eglučių šakelių, apelsinų, cinamo, imbierinių sausainių kvapais, tirpstančių žvakučių šviesa ir karšto vyno šiluma. |
Šventinė kepta žąsis su obuoliais.
Dažnai ant šventinio Kalėdų stalo puikuojasi žąsis. Siūlome puikų keptos žąsies su obuoliais receptą. Obuoliai ir muskatas – šio recepto esminiai akcentai ir abu asocijuojasi su Kalėdomis.
Jums reikės:
- Žąsies;
- Kvapiųjų pipirų (geriausia naudoti pipirus žirneliais, kuriuos sumalkite prieš naudojimą);
- 1 valgomasis šaukštas kmynų;
- Muskato;
- Obuolių (3–4 vidutinio dydžio);
- Druskos;
- Alyvuogių aliejaus.
Gaminimo procesas:
Nuplautą ir nusausintą žąsį iš vidau ir iš išorės įtrinkite kmynų, druskos ir šviežiai sumaltų pipirų mišiniu. Dėkite žąsį į šaldytuvą ir palikite marinuotis iki kitos dienos.
Žąsiai pasimarinavus, t. y. kitą dieną, nusausinkite nuo jos druskos perteklių ir užtarkuokite muskato riešutų. Žąsies vidų prikimškite obuoliais (jų nenulupkite, nepjaustykite). Jei obuoliai gana dideli, tada galite juos perpjauti per pusę, kad daugiau tilptų. Žąsiai „uždaryti“ panaudokite medinius smeigtukus.
Taip paruoštą žąsį apšlakstykite aliejumi ir dėkite į kepimo skardą. Kadangi žąsis kepa ilgokai, siūlome jos sparnelius apvynioti folija, kad labai nesuskrustų ir neapdegtų. Galite aplink žąsį taip pat padėlioti obuolio puselių. Pašaukite į orkaitę. Paukštis kepamas maždaug 2–3 valandas. Žąsiai kepant kas kiek laiko pašlakstykite ją susidariusiomis skardoje sultimis. Žąsis dailiai pagels ir atrodys labai viliojančiai.
Jei kepant odelė pradeda trūkinėti, sumažinkite šiek tiek karštį, o žąsį kuriam laikui galite apdengti folija.
Kaip patikrinti, kad žąsis jau iškepusi? Tai labai lengva – pajudinkite paukščio šlaunelę. Jei ji juda lengvai, o krūtinėlės mėsa minkšta – vadinasi, Jūsų žąsis iškepusi.
Žąsį patiekite ant šventinio stalo ir pjaustykite prie svečių. Šalie žąsies būtinai dėkite ir gabalėlį obuolio.
Skanaus!
Kardamoninių sausainių receptas:
250 g minkšto sviesto
200 g miltelinio cukraus
100 g maltų migdolų
1 arb. š. malto kardamono
½ arb. š. tarkuotos apelsino žievelės
½ arb. š. kepimo miltelių
10 g vanilinio cukraus
350 g miltų
Dideliame dubenyje sumaišykite sviestą ir 100 g miltelinio cukraus iki purios masės. Suberkite maltus migdolus, kardamoną, tarkuotą apelsino žievelę, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir miltus. Gerai išmaišykite ir padėkite sausainių tešlą į šaldytuvą 30 minučių.
Įkaitinkite orkaitę iki 200°C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi.
Suformuokite iš tešlos graikinio riešuto dydžio kamuoliukus. Sudėkite juos į kepimo skardą ir šakute šiek tiek suspauskite.
Kepkite orkaitėje 12–15 minučių. Atvėsinkite ir gausiai apibarstykite likusiu milteliniu cukrumi.
Skanaus!